Staples Solutions używa ciasteczek/cookies (i podobnych rozwiązań np. Facebook Pixels, beacony i Javascript) na swoich stronach w celu poprawy ich funkcjonalności i użyteczności, by analizować ruch oraz dla celów marketingowych. W konsekwencji, ciasteczka przetwarzają dane osobowe.  Dowiedz się więcej na temat wykorzystania ciasteczek na tej stronie z naszej Polityki dotyczącej plików cookie. Przeczytaj więcej o tym, w jaki sposób ta strona przetwarza dane osobowe w Polityce prywatności. Klikając przycisk ‘OK’, lub zaczynając używać tej strony, wyrażasz zgodę na funkcjonowanie ciasteczek.

Logo Staples

Znaczenie kuchni biurowej dla samopoczucia pracowników

Udostępnij:
  • Staples_article

Sercem każdego domu jest kuchnia, a dzięki modzie na picie kawy kuchnia stała się również sercem współczesnego biura. Wiele MŚP i firm szczyci się tym, że ułatwia współpracę — nic zatem dziwnego, że przykładają tak dużą wagę do tego pomieszczenia. 

Ludzie zazwyczaj udają się do kuchni lub pomieszczeń socjalnych, aby przeprowadzić rozmowę w cztery oczy, wnikliwą dyskusję albo owocne zebranie. Ważne jest więc, aby te pomieszczenia były wygodne dla każdego. Niektóre przedsiębiorstwa dały z siebie wszystko, przygotowując pomieszczenie socjalne oraz chcąc podnieść poziom zadowolenia pracowników. Przekształciły całe biuro, aby móc zamienić kuchnię w prężny ośrodek działań — w którym dostępna jest kawa jak od baristy.

Barnaby Lashbrooke, założyciel platformy wirtualnego asystenta Time etc, powiedział:

„Mój zespół regularnie korzysta z kuchni, aby prowadzić owocną współpracę. Większość wysoko wyspecjalizowanych biur MŚP, które powstały w ciągu ostatnich kilku lat, zaprojektowało swoją przestrzeń socjalną wokół tętniącej życiem i otwartej kuchni, gdzie serwowana jest wyśmienita kawa. To nie przypadek, ale część nowej kultury pracy, która zachęca do nawiązywania kontaktów”.

Wielu pracownikom biurowym w kuchni podoba się najbardziej to, że jest ona miejscem, w którym mogą odpocząć. Mogą w niej nie tylko oderwać się na kilka chwil od komputera, ale również rozprostować nogi, oczyścić umysł i się zrelaksować. Niezależnie od tego, jak duża jest kuchnia i czy jest w niej ekspres do kawy i szafka z naczyniami, czy jedynie mała półka na jeden garnek, miejsce to zachowuje ten sam charakter. 

Udostępnienie pracownikom miejsca, w którym będą mogli pozbierać myśli, w dłuższej perspektywie wpłynie korzystnie na wydajność. Po krótkiej przerwie będą w stanie wznowić pracę ze świeżym umysłem i kontynuować swoje zadania.

Jeśli szukasz innych pomysłów na zwiększenie produktywności w miejscu pracy, zacznij od zapewnienia podwładnym dobrej jakości kawy i herbaty, a jeśli pozwala Ci na to budżet, także lunchu. Wystarczy umieścić zdrowe przekąski w okolicy pomieszczenia socjalnego, aby pracownicy poczuli się docenieni i gotowi do kolejnych zadań. 

Z badań przeprowadzonych przez Fruitful Office wynika, że samo zaoferowanie świeżych owoców pracownikom pomaga zwiększyć ich produktywność o ponad 10%. Ponad trzy czwarte ankietowanych odpowiedziało, że dzięki darmowym owocom poczuli się bardziej docenieni, a 80% z nich poczuło się zdrowiej. 

Zaobserwowano też, że w biurach na obszarze całego kraju coraz bardziej popularna staje się współpraca pomiędzy pracownikami różnych szczebli. Otwarta aranżacja przestrzeni, gdzie wspólnie mogą przebywać dyrektorzy i stażyści, czy też kierownicy i pracownicy niższego szczebla, pozwala ludziom czuć się równymi i podnosi ich morale.  

Również elastyczna organizacja miejsc siedzących zachęca do współpracy pomiędzy ludźmi na wszystkich szczeblach firmy i przeprowadzania owocnych spotkań grupowych. Dzięki stworzeniu w miejscu pracy kultury równości sprawiamy, że pracownicy czują się bardziej zadowoleni i doceniani, co może poprawić wskaźniki rotacji w kadrach.

Zachęcanie pracowników do robienia sobie przerw i do korzystania z pomieszczeń socjalnych w istotny sposób przyczynia się do poprawy ich samopoczucia. Metoda ta sprawdza się jednak tylko wtedy, gdy kuchnia funkcjonuje prawidłowo. Rozplanuj miejsca siedzące tak, aby oddzielić przestrzeń roboczą od sprzyjającego relaksowi obszaru na zjedzenie lunchu. Opracuj również zasady korzystania z kuchni biurowej, które będą przestrzegane przez wszystkich pracowników. Upewnij się, że dostępna jest wystarczająca ilość ręczników papierowych i produktów do czyszczenia, aby każdy mógł po sobie posprzątać.

Agencja projektowa Mother wymaga od swoich pracowników, aby przedstawiali na bieżąco świeże pomysły. Projektując na nowo biura agencji w 2004 roku, firma Clive Wilkinson Architects zaproponowała stworzenie stołu na 200 osób, za co otrzymała nagrodę AIA Honor.

W wywiadzie dla „AdWeek” Matthew Clarke, partner w firmie Mother, powiedział:

„To rozwiązanie sprzyja otwartości. Jesteśmy stale w ruchu i nie mamy czasu na tworzenie paczek czy zacieśnianie relacji między pracownikami poszczególnych działów. A spotkania przy stole sprzyjają świeżemu spojrzeniu. Pozwalają na przykład specjaliście z zespołu kreatywnego poprosić urzędnika działu księgowości o poradę w sprawie doboru muzyki”.

Oferowanie przywilejów, takich jak darmowe przekąski czy elastyczne godziny pracy, być może odbiega od ogólnie przyjętych standardów, ale często dobrze odzwierciedla stosunek firmy do swoich pracowników oraz kwestii ich zdrowia i samopoczucia. Jeśli tylko ta praktyka jest stosowana w sposób rozsądny, może podnieść morale i zwiększyć produktywność. W pełni funkcjonalna i czysta kuchnia — dostosowana zarówno do spożywania posiłków, jak i prowadzenia spotkań — jest bardzo ważna dla jakości wypoczynku podczas przerwy w pracy.

Odwiedź naszą witrynę internetową i zapoznaj się z rozwiązaniami przedstawionymi na stronie dotyczącej pomieszczeń socjalnych i posiłków, aby dowiedzieć się więcej na temat naszej oferty pozwalającej możliwie najlepiej wykorzystać pomieszczenie socjalne. 

Więcej o tym, jak sprawić, żeby pracownicy byli bardziej zadowoleni i produktywni, przeczytasz w naszym magazynie Vantage Point dostępnym do pobrania.

Udostępnij:

Czytaj dalej

Kontakt
close

Porozmawiajmy osobiście

Skontaktuj się z przedstawicielem Staples, dzwoniąc na numer:

(58) 781 52 00

Możesz również wypełnić poniższy formularz, a wkrótce skontaktuje się z Tobą jeden z naszych przedstawicieli.

Get help PL

Form